Verbouwing – voorbereidend afstemwerk en teamoverleg

Het aftellen is echt begonnen – op woensdag 24 juli krijgen we eindelijk de sleutel en kan het grote avontuur beginnen. Voorlopig verhuizen we nog niet, eerst het woonhuis bewoonbaar maken.

In de voorbereiding is al maanden tijd gestoken. Om te beginnen heeft de nicht van Frank, architect Kika van der Scheer ons ongelofelijk geholpen met het maken van een plattegrond van ons toekomstige huis. Na eindeloos inmeten staan de ideeën op een prachtige situatie tekening. Zo worden niet-dragende muren veelal weggesloopt om het donkere binnenste van de boerderij wat meer licht te geven. In enkele draagmuren wordt extra versteviging aangebracht met stalen balken, of een extra (deur)opening gemaakt om het geheel nog wat meer open te breken en toegankelijk te maken. Bovendien is veel aandacht uit gegaan naar het beter (duurzaam) isoleren van muren en vloer. Zo gaat er Isovlas en gipsvezelplaat tegen de muren en wordt de vloer geïsoleerd met 25cm schelpen van Isoschelp.

Isovlas als duurzaam isolatiemateriaal

Denk bij het duurzaam isoleren van je huis ook aan natuurlijke materialen zoals isovlas en gipsvezelplaat voor de muren en schelpen voor onder de vloer.

Tip van Boer met Bouwlust

Om te berekenen of de constructieve aanpassingen wel kunnen, zonder ons huis te verzwakken, hebben we de hulp ingeroepen van constructeur Chantal van Bouwvrouw Advies. Op basis van haar berekeningen en advies konden we samen met de aannemer Harm Meijer een planning maken voor de verbouwing. Ook werd de hulp ingeroepen van betonspecialist Piet van der Zwet om de vloeren af te werken na isolatie.

Alle professionals komen natuurlijk op locatie kijken, willen overleggen met ons of elkaar en soms nog andere externe specialisten. Zo is ons plan met schelpen als isolatie, schijnbaar nogal ambitieus. Onze aannemer en betonspecialist hebben er niet eerder mee gewerkt en zijn dus wat huiverig. Toch willen we het graag, want; schelpen zijn een prachtig natuurproduct wat door zijn grote vochtopname capaciteit het klimaat onder je vloer constant houdt. Via via zijn we bij Jop uitgekomen, een aannemer die wél ervaring heeft met schelpjes. Hij gaat ons en de aannemer binnenkort helpen het geheel keurig onder de grond te krijgen.

Zorg eerst voor een aannemer, deze hebben vaak zelf onderaannemers die ze vertrouwen. Wil je net als wij sommige klussen in eigen beheer doen? Spreek dan duidelijk af wie waar voor verantwoordelijk is, en laat de aannemer ook goed contact onderhouden met de voor hem onbekende bouwprofessionals.

Tip van Boer met Bouwlust

Bouwvergunning
Voor het doen van aanpassingen in de draagconstructie van de boerderij is begin mei een bouwvergunning aangevraagd, maar helaas tot op heden nog geen toezegging. Hoewel er normaal binnen 8 weken een antwoord moet zijn, heeft de gemeente eenmalig uitstel gevraagd van 6 weken. Daarnaast werd achteraf om extra informatie gevraagd door de gemeente, en tijdens die periode staat de periode van 8 weken tijdelijk op pauze. Zo kan het dus gebeuren dat die 8 weken dubbel zo lang duren.

Vraag vergunningen zo snel mogelijk aan en check of je een ontvangstbevestiging krijgt.. De gemeentes zijn verplicht vooraf een termijn te geven waarbinnen je antwoord krijgt, maar die gaat pas in vanaf de ontvangstbevestiging. Bovendien tikt de tijd niet door als de gemeente een wedervraag heeft gesteld én ze mogen eenmalig extra tijd toevoegen (meestal 6 weken).

Tip van Boer met Bouwlust
De huidige ‘draagbalken’ dragen niet echt

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *