Schapen boer

Een droom die uitkomt; biologisch vlees van eigen erf! En mijn oudste zoon Hugo had geen idee hoeveel het voor mij betekende toen hij vandaag zij: “mama jij bent een boerin”. Ik ben een dierenarts én hobby boerin die vindt dat dierenwelzijn het allerbelangrijkste moet zijn bij het houden van dieren. Maar; het leven is hoe dan ook eindig. Een lang gelukkig leven, of een kort gelukkig leven, dat maakt me voor mijn dieren dan weer niet uit. Dus zo lang er oog is voor balans (lees; eet niet elke dag vlees), eet ik het liefst dieren die ik zelf heb grootgebracht.

De kinderen kijken hun ogen uit als de lammetjes geboren worden

Geboorte
Nu moet ik hier direct ook credits aan mijn lieve buurman Mart geven, hij is de held van de kraamstal. In zijn achterhuis worden in maart en april de lammetjes geboren. Ik help verlossen als het nodig is en samen met de kinderen komen we vooral vaak kijken bij de schapen en hun lammetjes.

Weidebeheer
Zodra de lammeren sterk genoeg zijn en het weer gunstig is, mogen ze de wei in. De schapen grazen rond de boerderij en krijgen steeds een nieuw stukje. Zo hebben ze steeds zo vers mogelijk gras, wordt het weiland niet overgraasd en beperken we de kans op wormbesmettingen. Toch is dat niet altijd genoeg. Scherp opletten, mestonderzoek en op tijd ontwormen helpt om de schapen gezond te houden.

Knuffels
De schapen krijgen dagelijks aandacht. Een handje biks of knuffel voor het schaap wat dat leuk vindt. Het zijn net mensen wat dat betreft; allemaal compleet verschillende karakters. Zo is het witte lam op de foto inmiddels zelf allang moeder. Ze heet nog steeds “Grote Witte Lam” en is de beste vriend van Hugo. Ze is dol op aandacht, maar wat gereserveerd met knuffels. Haar dochter daarentegen is dol op knuffels en komt ze graag halen.

De hele lente en zomer staan de schapen in een koppel in het grasland. Ze grazen in de polder van het Groene Hart. Zelfs met onbeperkt gras kunnen tekorten ontstaan van mineralen zoals zink en selenium. De schapen krijgen daarom een lik emmer vol mineralen. Ze kunnen hier naar behoefte aan likken. Ook komen we dagelijks wat brokjes brengen. Deels voor de aanvulling van voedingsstoffen, deels om de schapen allemaal snel naar voren te krijgen en goed te kunnen inspecteren. Dat zit zodanig ingebakken dat “siksik” roepen en een bak brokjes laten zien; ze ook rustig achter de auto aan laat rennen als ze ruim een kilometer diep in het land staan. Zie onderstaand filmpje.

Herfst
In de herfst wordt onze koppel weer samengevoegd met die van buurman Mart. De ram lammeren worden verkocht of geslacht. Zo wordt voorkomen dat de rammetjes hun eigen moeder gaan dekken en inteelt ontstaat. Er komt vervolgens nieuw heerschap op bezoek om voor de lammetjes van volgend jaar te zorgen.

Lokaal lamsvlees
En hier komt de kringloop van het leven om de hoek kijken. Één van onze lammeren is dit jaar geslacht. Het lam is met onze eigen trailer naar ons buurdorp gebracht naar firma Tuithof; één van de laatste zelf slachtende slagers van ons land. Hier wordt nog met respect voor het dier geslacht en het vlees vervolgens ambachterlijk verwerkt. Korter wordt de keten niet. Zo houden we ons vlees zo duurzaam en diervriendelijk mogelijk. Vrij en blij opgegroeid bij Boer met Lust, dat proef je!

Vlees bestellen
Zelf ook eens lamsvlees van Boer met Lust proeven? Het vlees van 2021 was binnen één dag uitverkocht. Dat betekent helaas dat je nu misgrijpt, maar dat hoeft niet voor volgend jaar. Je vindt ons assortiment hieronder. Je voorkeursbestelling kun je per E-mail (info@boermetlust.nl) aan ons doorgeven. We zetten je op de wachtlijst voor volgend jaar, dan kom je als eerste aan de beurt. Liever het assortiment per App ontvangen? Stuur een bericht naar Vivianne via 06-38512985.

Als je keuze nog beschikbaar is maken wij het vleespakket voor je klaar. Je kunt het op afspraak ophalen bij Boer met Lust, of we brengen het in de regio in overleg bij je langs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *