Drama: vers beton weer slopen

Ai ai, geen verbouwing zonder tegenslag en die van ons is daarop helaas geen uitzondering. Om de mate van chaos van afgelopen week weer te geven; we hebben speciale folie met de taxi naar de boerderij laten brengen, anders kregen we het niet opgelost.

De deel doet dienst als werkplaats en opslag voor alle werklui, van aannemer en installateur tot elektricien.

Een maand geleden werd ruim 250 vierkante meter gewapend beton gestort. Al snel bleek dat daar wel wat op aan te merken was. In eerste instantie leken de problemen vooral cosmetisch; wapeningsnetten die uitstaken, kiezels boven het oppervlak uit en hobbelig oppervlak waar direct tegels op gelegd hadden moeten worden. Reden genoeg om Bouwvrouw advies om haar professionele mening te vragen.

Tip: Je weet het best, maar doe het dan ook; zet alles wat je afspreekt met aannemers of leveranciers vóóraf op papier

Boer met Bouwlust

Het daarop volgende rapport was letterlijk vernietigend; sloop al het beton er maar weer uit en laat het daarna, wél volgens de geldende norm, opnieuw storten. Bij de vloer boven de kelder was er sprake van verend beton (beton hoort niet te veren hè!) door onderliggende lewisplaten die niet volgens voorschriften waren gelegd. De platen hadden een kwartslag gedraaid moeten liggen én aan de houten ondervloer vastgeschroefd moeten worden om vering tegen te gaan. De rest van het beton heeft zeer waarschijnlijk wapeningsnetten die op de bodem van het beton liggen. Hierdoor krijgt betonrot sneller kans, en heeft het niet de verstevigende functie waarvoor het in de eerste plaats werd aangebracht. Beton gaat door betonrot scheuren en de daarop vastgelegde tegels ook.

Tip: Sluit voor je aan de verbouwing begint een goede rechtsbijstandverzekering af

Boer met Bouwlust
Betongaas direct op de schelpen, dik beton eroverheen, en nu is de vraag; hoe goed ligt het net in het midden van het beton?

Ouch! Toch klote als één van de duurste onderdelen van de verbouwing niet goed blijkt te zijn. Bovendien komt al snel de vraag; hoe nu verder? Op dat beton was ondertussen natuurlijk verder gebouwd; voorzetwandjes, leidingen, elektriciteit en kozijnen. Als alles er ter plekke weer uit gesloopt moet worden, is dat behoorlijke kapitaal vernietiging en lopen we gigantische bouwvertraging op. Dat betekent automatisch ook dat er een juridische strijd wordt opgestart om te bepalen wie gaat opdraaien voor de kosten. Zo’n gerechtelijk traject kost maanden, zo niet jaren. Niet echt een optie als je over twee maanden met je gezin op straat staat.

Time was of the essence, dus zo snel mogelijk de betonmannen benaderd om samen tot een oplossing te komen. Al eerder was met schuren geprobeerd om de vloer vlakker te krijgen, dat was aardig gelukt, maar gaf natuurlijk geen constructieve verbetering. Helaas lukte het niet om op korte termijn met de betonmannen tot een sluitende oplossing te komen. Daarom over naar plan B. Verschillende ingenieurs hebben zich over het probleem gebogen en hun adviezen hebben we ter harte genomen. Een slechte constructievloer wordt niet beter van een tweede laag, maar de extra versterkte tweede laag kan wel helpen scheurvorming van de dekvloer te voorkomen. Met andere woorden, door niet-roestende stalen netten en vezels in de cementdekvloer aan te brengen blijft deze hopelijk heel, als het betonrot de onderste laag laat scheuren. Extra kosten, en geen zekerheid dat we over 20 jaar nog steeds een keurige tegelvloer hebben, maar wel de beste optie voor dit moment. In elke geval voor het woongedeelte, want de 150 vierkante meter beton in de deel, daar gaan we na de proefboring pas een plan voor maken. Na het slijpen van gaten kunnen we pas beter zien of het betongaas echt te laag ligt of niet.

De lewisplaten zoals ze een paar weken terug zijn gelegd, voor het beton erop ging. Ze hadden achteraf bezien een kwartslag gedraaid moeten liggen én vastgemaakt moeten worden aan de vloer eronder.
Tsja, dit is niet de vlakke vloer waar we op gevraagd hadden, iedereen kan zien dat je hier niet direct tegels op kan verlijmen.

Als laatste is er nog de verende vloer van de opkamer, daar is geen redden meer aan. Deze wordt in stukken gezaagd en weer uit de boerderij getrokken, en moet opnieuw. Hopelijk komen we er met de betonleverancier op een nette manier uit, niemand zit te wachten op een slepend juridisch traject.

Tip: Bouw altijd reservetijd in rondom een verbouwing zodat een paar weken bouwvertraging geen probleem is en de kwaliteit van de verbouwing niet hoeft te lijden.

Boer met Bouwlust

Pas toen het reddingsplan definitief was uitgedacht voor woongedeelte, opkamer en deel, kon de aannemer echt verder met de vloerverwarming en extra sterke tweede betonnen vloer. Hier bleek tóch speciale isolerende folie voor nodig, wat binnen een dag moest worden geregeld. De dichtstbijzijnde bouwmarkt met voorraad zat in Haarlem. Marktplaats bood uitkomst. Frank is er ‘s ochtends vroeg, voor de eerste patiënt uit, naar toe gereden om te betalen en heeft en taxi moeten bellen om de folie op tijd bij de boerderij te laten aankomen. Konden de bouwvakkers dan wel weer om lachen gelukkig!

Het verlaagde plafond boven de keuken om alle leidingen en elektriciteit in weg te kunnen werken, samen met de afzuiger van het fornuis.
Voorzetwanden plaatsen, isoleren, en het voorbereiden van douche en toilet.
De oude kachel om water boven op te warmen, dat werd gebruikt bij het kaas maken, hebben we vooralsnog kunnen behouden. Die kan nog wel een opknapbeurt gebruiken.

Ondertussen gaan de mannen van Harm Meijer als een dolle met het isoleren, plaatsen van de voorzetwanden, het opzetten van de badkamer en leggen van de vloerverwarming samen met de installateur. Na een weekend stopcontacten en lichtpunten tekenen op de muren is ook de elektricien hard bezig geweest met het elektrische netwerk. Veel (maat) kozijnen zijn inmiddels geplaatst. We hebben veel oude deuren die oorspronkelijk in de boerderij zaten teruggevonden. Sommigen moeten grondig gerenoveerd worden, maar dan blijft er toch nog een stukje authentiek in de boerderij. Dat betekent urenlang verf afkrabben, schuren, 2-componenten houtrotvuller, houtplamuur en nog meer schuren. Binnenkort ook de sloten aanbrengen, dan kan de boerderij weer fatsoenlijk op slot.

Simon was ziek, en zo kon hij toch (bijna) de hele dag op schoot zitten.
Badkamer in wording

Tip: denk er tijdig over na hoe je je materialen, gereedschappen en uiteindelijk keukenonderdelen veilig achter slot en grendel kunt krijgen.

Boer met Bouwlust

Zo proberen we de enorme berg meerwerk en bijkomende kosten te compenseren met hergebruik van oude (bouw)materialen. Lekker circulair en het minste wat je kunt doen om de kosten te drukken. Hoewel we vooraf niet wisten wélk meerwerk er bij zou komen, was natuurlijk wel voorzien dat er genoeg zaken ‘in het werk’ zouden komen bovendrijven. Zo moest het dak van het boenhok vernieuwd, de 4 grote steunpunten van de deel opnieuw opgemetseld en gefundeerd en moesten veel meer kozijnen vervangen dan gedacht. Waar we eerst een goed gespekte oorlogskas hadden, is de bodem van de schatkist in zicht. We rekenden op zo’n 20% meer kosten dan vooraf begroot, het wordt eerder 30%. Gelukkig sloeg de boerenkool in de moestuin goed aan, kunnen we deze winter gewoon gezond doorkomen.

De kozijnen worden opnieuw gesteld en in de muren gezet, zodat de vloer straks geisoleerd kan worden.

Tip: Bij een renovatie van een oud gebouw kom je met een reservespaarpot van 20% van de totale bouwsom niet uit als het aankomt op onvoorzien en meerwerk. Bij ons wordt het eerder 30% meer dan de eerste begroting.

Boer met Bouwlust

De komende week zal in het teken staan van de stucadoor en het tegelen van vloer en natte ruimtes. Super spannend en leuk, want het zijn alweer de laatste weken voor we écht gaan sauzen en alvast verhuizen.

Place with a view!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *