Kippen

De kippen van Boer Met Lust zijn de échte scharrelkippen. Ze leven in de boomgaarden en weilanden rond de boerderij. Ze hebben verschillende belangrijke taken; waarvan hun plaats in de kringloop op de boerderij één van de belangrijkste is. Ze eten groente- en fruitresten, gras, onkruiden en insecten. Waar nodig wordt dat aangevuld met circulair voer. Zo eten ze geen ‘voor mensen bestemd’ voer, maar zetten ze reststromen op de boerderij om in iets waardevols: leven, eieren en vlees.

Met het scharrelen in de velden geven ze de bodem lucht door te woelen en ze bemesten gelijk de grond. Bovendien is er alle ruimte om stofbaden te nemen en echt kip te kunnen zijn.

De kippen worden in een koppel gehouden wat niet groter is dan 50 dieren. Tot dit aantal kunnen kippen elkaar goed herkennen en is er een duidelijke sociale structuur met rangorde. Dit geeft rust in de koppel en dat zie je terug in hun gedrag. Ze voelen zich vrij om alle kanten op te scharrelen en in verschillende formaties te fourageren of juist te ontspannen. Wil je de dames leren kennen die de prachtige eieren leggen? Scroll naar beneden, we stellen ze aan je voor!

Rassen

Onze kippen zijn ontstaan uit kruisingen van zo’n 8 verschillende rassen. Er is niet één zuiver gefokt exemplaar bij en dat is een feest om naar te kijken! Ze zijn allemaal nét even anders van lellenkleur tot verenkleed en van bakkebaarden tot kuifjes. Er stroomt onder meer ameraucana, cream legbar en marans bloed door de aderen. We zetten ze in als ‘dubbeldoel kip’. Dat wil zeggen dat ze, naast hun dagelijks scharrelwerk, uiteindelijk eieren én vlees opbrengen. Alle kuikens worden bij ons op het erf geboren. Dat scheelt stress en transport. Zowel de hanen en hennen mogen blijven. Pas in de puberteit wordt een deel van de hanen afgescheiden. Zo kunnen we stress en overmatig dekken van de hennen in de koppel voorkomen. Ook kunnen de hanen verder groot worden op vooral gras, kruiden en insecten en niet de circulaire legkorrel die hennen aanvullend krijgen. Wil je meer weten over hun dieet? Zie het kopje ‘voeding’.

De kippen leggen bij ons heel veel verschillende kleuren eieren. Dat worden ‘easter eggs’ of ‘rainbow eggs’ genoemd. De kleur wordt enkel en alleen bepaald door de genetische aanleg van de hen. Voeding heeft hier geen invloed op. Alle eierschalen bestaan uit calcium carbonaat en zijn in den beginne wit. Pas aan het eind van het schaal productie proces legt de hen de kleurpigmenten op de schaal. Zo hebben we blauw, mint, groen, olijf en chocolade kleurige eieren. Oftewel ‘Blues’, ‘Greens’ en ‘Chocolates’. Meer weten over de eieren en waarom je ze niet in de koelkast hoeft te bewaren? Lees hier verder.

Huisvesting

Alle kippen kunnen bij ons jaarrond scharrelen in de boomgaarden, in het bos en op de weilanden. Waar ze staan hangt af van verschillende factoren, zoals seizoen, leeftijd van de kip en draagkracht van de grond. Alleen als er een landelijke ophokplicht geldt worden ze in een ruime en frisse stalling gehouden met 2 vierkante meter ruimte per kip. Let wel, in de gangbare scharrelhouderij zitten er 18x zoveel kippen in dezelfde ruimte! Ze hebben hier de mogelijkheid om zandbaden te nemen, altijd fris water en voer en allerhande ruwvoer om in te scharrelen.

De zitstokken zijn fijn afgerond om comfortabel op te kunnen zitten, en alles is modulair zodat het zonder schroeven uit elkaar gehaald kan elke keer dat het verblijf grondig wordt schoongemaakt. De legnesten bestaan uit 3 verdiepingen emmers op een rij, gevuld met vlas en stro. Emmers? Ja! Voor ons een logische keuze omdat het heel eenvoudig schoon te houden is en er geen kieren zijn waar de rode bloedmijt zich graag schuilhoudt. Zo hebben we frisse legnesten met een laag risico op plagen.

Voeding

De dames en heren kunnen zoals gezegd vrij scharrelen in boomgaarden, op de weilanden en als jonge kip in het bos. Hier scharrelen ze zelf allerhande insecten bij elkaar uit de bodem, de lucht en van planten die er groeien. Kippen eten bovendien graag gras en kruiden. Dit alleen is vaak niet genoeg om een eiproductie van zo’n 150-200 eieren per jaar vol te houden. Vooral de schaalproductie kost veel calcium- en fosfor. Vitamine D3 is nodig om dit metabolisme te reguleren. Daarvoor krijgen de kippen legkorrel bijgevoerd wat circulair is geproduceerd. Dat wil zeggen dat reststromen uit de humane voedingsindustrie zijn omgezet in een waardevol voedingsproduct voor kippen. Zo gaan voedingsstoffen niet verloren maar krijgen ze een tweede kans.

Onze heldinnen: de hennen

Let op – dit is nog under construction – meer hennen volgen!

Deze kip is de enige in de koppel met zilvergrijs verenkleed (officieel heet dit blauw, maar zilvergrijs klinkt toch veel mooier?) en legt prachtige diepgroene olijfkleurige eieren. De donkere, bijna zwarte poten en oorlellen verraden dat ze veel pigment meegeeft aan de eieren.

easter egg mint

Deze patrijskleurige hen legt licht mintkleurige eieren, bijna blauw.

easter egger bluelayer blueegger

Deze blauwe hen met koekoeks tekening legt lichtblauwe eieren. Ze heeft een mooie kuif net achter haar kam.

krielkip

Dit is het kleinste kippetje wat we hebben, net zo groot als een flinke duif. Ze is ook de oudste en een fier krielkipje die de hele dag laat horen dat ze er is. We zeggen weleens dat ze de hik heeft, zo constant geeft ze even een gilletje. Legt roomwitte eitjes.

easter egger dark olive

Één van de sterren in de reeks kleuren: donker olijfgroen met bruine spikkels. Zelf heeft ze net zo’n ongrijpbare kleur. Ze heeft gezoomde halsveren, maar dan zilver gezoomd. Zomen zijn bijna altijd zwart. Een unieke hen dus!

zwarte kip

Er lopen zo’n 6 pikzwarte hennen in de koppel. Ze leggen allemaal middelgrote roomwitte tot beige eieren. Soms met lieve roze spikkels erop!

easter egger blueegger blue layer

Deze hen is één van de tamste in de koppel. Door haar twee bakkebaarden en baardje lijkt ze net een zeeman. Ze is als kuiken veel geknuffeld en dat merk je nu. Legt prachtige diepblauwe eieren.

Deze zwart bonte krielkip is de slimste kip die we hebben. Laat een hek op een kiertje staan en ze is vertrokken. Legt haar eieren het lieft níet in een legnest en verzint steeds nieuwe plekjes. Hoewel ze crème kleurige eitjes legt is ze met haar verstop act de echte easter egger.

hen wildtype patrijs easter egger

Deze hen is uitverkoren door één van de kinderen als ‘hun’ hen. De kuif deed het ‘m denk ik. De hen heeft een wildkleur, maar ook patrijs tekening. Ze legt zachtgroene eieren.

black copper marans franks chocolates

Deze donkergekleurde hen hoort bij een koppel met veel Marans bloed. Black copper marans kippen leggen de diep bruine eieren. Er zit ook een Franse slag bij; veren aan de poten!