Halverwege

Zelden hebben we zo intensief geleefd als nu. Alle dagen staan van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat in het teken van een strakke planning; waar zijn de kids? Wie van ons is er wanneer precies op de boerderij? Welke trits werklui verwachten we vandaag, hoe laat? Shit, brood en melk alweer op, wie doet boodschappen? Hoe laat ben je klaar met werken? Het is de hele dag passen en meten om de renovatie zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Place with a view! Uitzicht op de polder achter het huis.

Nu we in de opbouwfase zitten is er dagelijks overleg nodig omdat veel ‘in het werk’ wordt bepaald en beslist. Heel veel werkzaamheden en afmetingen waren vooraf niet te voorspellen. Met zo’n oud besje als huis, is alles scheef. De vloeren, muren, kozijnen, deuren; alles is maatwerk en moet van A tot Z worden opgemeten en nieuw in elkaar gepuzzeld. Je komt op de gekste plekken beton, stenen, riolering of leidingen tegen. In de keuken dook zelfs het grondplan van een héél oud huis uit het verleden op.

First things first, of eigenlijk; tot het allerlaatst is het toilet gespaard gebleven.

Nadat het grove slopen en graven was gebeurd, hebben we nog twee weken opgeruimd, geharkt, gladgestreken en afgesmeerd. Tussen de voorgevel en de achtergevel zit een verloop van 80 centimeter, waarbij de gehele boerderij naar achteren is gezakt. Ik zou d’r ook lui van achterover gaan hangen als ik al zo lang stond denken we dan maar. Met een kruislijnlaser hebben we alle ruimtes uitgemeten en al snel kwamen we tot de conclusie dat één horizontale vloer in de hele boerderij geen gezicht wordt. Stoot je achterin het huis je kop aan het plafond.

Tip: Goed gereedschap maakt je klus makkelijker en vaak beter. Naast de reciprozaag was de kruislijnlaser een aanwinst waar we vooraf nog nooit van hadden gehoord

Boer met Bouwlust

Om alles leefbaar te houden zijn we uitgekomen op 4 verschillende niveaus, in verschillende delen van de begane grond. Steeds stap je met één of twee treetjes naar het volgende niveau.

Urenlang is er getekend en gemeten, tot in alle ruimtes, op alle muren te zien was waar ‘het peil’ op uit zou komen. De strepen die op de muur werden getekend zijn precies 1 meter boven de toekomstige afgewerkte vloer. Vanuit dat punt kon overal exact tot 140 centimeter diep worden afgegraven of zelfs aangevuld. Zo past er precies 40cm vloer in, en kunnen straks alle deuren nog netjes open.

Om de boel gereed te maken voor het vol blubberen met schelpjes en cement, moesten alle muren netjes ‘muis en mier dicht’ worden afgesmeerd. Frank heeft nu een enorme spierbal rechts, van al dat cementheffen. Bovendien betekent het ook dat er continu partijen bouwmateriaal worden geleverd. Weer eens wat anders dan je Zalando pakket. “Wat komt u brengen? 54 stuks betongaas? Ehm… laten we samen even een geschikte plek zoeken om het neer te leggen. U kunt daar niet rijden/niet zo ver rijken/niet onderdoor zegt u? Legt u het dan maar in de achtertuin”.

Het ‘muis en mier dicht’ afsmeren van de buitenmuren aan de binnenkant.
Ook de kelderwand weer netjes dichtmetselen, anders ligt straks de kelder vol schelpjes en beton.

Ook moest er nog ‘even’ het één en ander wat onvoorzien was worden hersteld. Zo was het dak van het boenhok zo verschrikkelijk verrot, dat vervangen de enige optie bleek. Gelukkig kon het snel nieuw worden gemaakt door de handige jongens van de Harm Meijer, dan zou de nieuwe vloer ten minste niet nat regenen.

Daarnaast moesten uiteraard de poertjes van de draagbalken van de deel weer een fatsoenlijke dragende voet krijgen. Op maat gemaakte vierkante meters beton, wat ónder de nieuwe vloer moest komen. Timing was of the essence.

Tip: Doe je zelf de bouwbegeleiding? Zorg ervoor dat je team in sync is met elkaar, zeker als meerdere (voor elkaar onbekende) partijen moeten samenwerken.

Boer met Bouwlust

Ook hierin bleef de timing steeds strak. Je weet op een gegeven moment wanneer de schelpen en het beton worden gestort, maar het voorbereidend werk (lees: constructieve zaken en installatiewerk) moesten wél op tijd af zijn. De installateur heeft in recordtempo alle leidingen gelegd, zodat straks op precies de goede plek aansluitingen voor keuken, toilet en douche, afvoerputten etc. uit de vloer steken. Hersenkraker voor ons, wáár wil je exact je leidingen hebben?

Tip: denk vooruit waar het kan. Twijfel je of je later ergens een afvoerputje wil? Leg de basis er voor aan, je kan altijd besluiten de aansluiting niet te gebruiken, later alsnog aanleggen is veel meer werk.

Boer met Bouwlust

De nieuwe vloer die wordt gestort wordt in totaal 40 centimeter dik. Dat betekent allereerst 25 centimeter schelp om te isoleren. Elke 10cm schelpen heeft een isolatiewaarde van R:1, voldoende om comfortabel te isoleren. Bovendien kunnen schelpen goed tegen vocht en werken ze schimmel en ongedierte werend. Handig met al dat water onder en rond het huis! Het bedrijf Isoschelp is in twee porties 56kuub schelpen komen brengen. Vanuit een gigantische tankwagen worden via grote slangen de schelpen in de ruimte geblazen. Met een laser wordt gecontroleerd dat de schelpenlaag precies dik genoeg wordt én alles horizontaal blijft.

Na de schelpen was de volgende stap het leggen van bewapening voor het beton. Daarbij brak het zweet ons even uit – kink in de kabel qua planning!- want ze werden later gelegd dan afgesproken.

Dat maakt ook het betonstorten later, dus ook het moment waarop je kunt lopen op het beton, en dus alle werkzaamheden die verder alweer gepland stonden. Uiteindelijk bleken de betonmannen razendsnel onder leiding van Piet van der Zwet. In anderhalve dag waren de staalnetten gelegd en ruim 300 vierkante meter beton gestort. Met een gladde cementvloer erin is het inmiddels al een stuk beter voor te stellen hoe het straks gaat worden.

Tip: Schelpen zijn een duurzaam alternatief ter isolatie van de vloer van je woning

Boer met Bouwlust
De opkamer krijgt een special treatment; geen schelpen maar lewis-platen om het hoogteverschil niet nog groter te maken.

Niet alleen in de boerderij schiet het aardig op, ook de buitenboel wordt razendsnel aangepakt. De ene na de andere schilderklus komt voorbij. Het zelf vervangen van kozijndelen leert men gaandeweg, dat soort werk. Het onkruid in de tuin en in het land wordt met grof geschut bestreden en er worden al mooie plannen gemaakt voor de nieuwe aanplant. We zijn weer klaar voor een volgend hoofdstuk; constructie verbeteren, keuken inmeten en de eerste voorzetwanden plaatsen. Daarover later meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *