Gekleurde eieren

Regenboog eieren ofwel ‘easter eggs’

De kippen leggen bij ons heel veel verschillende kleuren eieren. Dat worden ‘easter eggs’ of ‘rainbow eggs’ genoemd. De kleur wordt enkel en alleen bepaald door de genetische aanleg van de hen. Voeding heeft hier geen invloed op.

Regenboog eieren, een mix van greens, blues en chocolates

Geniet wekelijks van verse eieren met ons ei-abonnement!

Leuk als je in de buurt van Woerden woont en duurzamer wilt consumeren! Voor €155 per jaar koop je een eier-aandeel (minder dan €3 per week!). Je adopteert daarmee symbolisch een hen en een haan. Je ontvangt in het legseizoen (kippen houden winterrust) 6-10 eieren per week, afhankelijk van het aantal eieren dat wordt gelegd. Natuurlijk maken we een mooie gekleurde eiermix voor je, dus de hen adopteren is symbolisch. 1x per jaar krijg je het vlees van 1 dubbeldoelhaantje van het erf van Boer met Lust. Eerst die prachtige én verrukkelijke eieren een keer voorproeven? Je bestelt een doosje of gelijk je abonnement in de webshop.

Op deze manier help je de boerin duurzaam te ondernemen door een deel van het risico over te nemen. Met de zekerheid dat een product voor langere tijd wordt afgenomen, kan de boerin sneller investeren in extra diversiteit en duurzaamheid.

Eieren afhalen kan (twee) wekelijks op afspraak. Wil je de kippen ontmoeten? Ook dat kan natuurlijk, maar wel vooraf even laten weten dat je wil komen.

Bewaar advies eieren van Boer met Lust

Deze eieren zijn ongewassen. Dat betekent dat het was-achtige buitenste beschermlaagje nog aanwezig is. Bewaar beneden de 20˚C. De eieren zijn buiten de koelkast 2 weken houdbaar.

Goed voor het milieu! Bewaar ze niet in een plastic houder. Het doosje of een mandje is beter. Houd gescheiden van sterk ruikende voedingsmiddelen, dit komt de smaak ten goede. Geniet van Boer Met Lust easter eggs!

We vinden het leuk als je onze eitjes deelt, dat kan met #boermetlust of door @boer_met_lust te vernoemen op de socials, bedankt!

Opbouw van een ei

Hennen hebben maar één eierstok en die bevat bij de geboorte alle eicellen al en daarmee de beginselen van eidooiers. Als een kip ovuleert heeft een eicel zo’n 7 tot 10 dagen gerijpt tot eidooier. Na het loslaten van de eidooier in de eileider wordt het ei hieromheen verder opgebouwd. De eileider is zo’n 75 centimeter lang en bevat klierweefsel wat onder meer het eiwit afzet. Als je kakelvers eitje open tikt en in de pan laat glijden zie je verschillende structuren die in de eileider worden gemaakt: dikwit (direct rond de dooier), het dunwit (de rest van het eiwit) en de hagelsnoeren; twee stevige witte sliertjes die de dooier aan de eischaal vast maken. Daarna volgen twee stevige vliezen. In de bolle punt van het ei vormt zich hiertussen de luchtkamer. Als een ei wordt uitgebroed kan een kuiken hier zijn eerste ademteug nemen. De schaal wordt als laatste afgezet in een 14 uur durend proces. De schaal is 95% calciumcarbonaat en behoorlijk poreus. Die luchtdoorlatendheid maakt dat een kuiken kan ademen als het nog in het ei zit. Om het ei toch te beschermen tegen invloeden van buitenaf wordt als allerlaatste de ‘inkt’ aangebracht; de gekleurde waslaag die ook wel schaalopperhuid of cuticula wordt genoemd.

De kleur van het ei

Alle eierschalen bestaan uit calcium carbonaat en zijn in den beginne wit. Pas aan het eind van het schaal productie proces legt de hen de kleurpigmenten op de schaal. Zo hebben we blauw, mint, groen, olijf en chocolade kleurige eieren. Oftewel ‘Blues’, ‘Greens’ en ‘Chocolates’.