Schapen

De schapen van Boer Met Lust zijn van het type Nederlandse bonte schaap. Stammoeders zijn ‘Wittie’ en ‘Robin’ en de dochten van Wittie, namelijk Flip. Onthoud die naam, want Flip is het leukste schaap van de wereld en is dus vaak op de socials te vinden.

De schapen grazen bij ons in de boomgaarden en als het nodig is achter de paarden aan. Zo eten ze kruiden als ridderzuring en boterbloemen wel, terwijl de paarden er hun neus voor ophalen.

Daarnaast eten paarden niet in het gebied waar ze gemest hebben, natuurlijk instinct om wormbesmetting te voorkomen. De schapen houden het gras op die plaatsen wel kort en dat voorkomt overgroei. De schapenmest is een waardevolle aanvulling op de composthoop en op de mestvaalt. De micro-organismen uit schapenmest helpen om tot een mooie organische meststof te komen.

In het najaar worden de schapen gedekt door de ram. 5 maanden min 5 dagen later worden, als alles goed gaat, gezonde lammeren geboren. Deze lopen ten minste 3 maanden bij hun moeder. Daarna wordt de kans groot dat de jonge rammen hun moeder of zussen gaan dekken. De rammen worden daarom gecastreerd of apart geweid. We mengen geen vreemde koppels en de rammen gaan niet naar een handelaar. Zo wordt stress geminimaliseerd en kunnen we de kwaliteit van ons vlees waarborgen.

De ooien mogen blijven om straks hun eigen lammeren groot te brengen. De rammen worden in het najaar geslacht voor hun vlees. Dit gebeurt in het buurdorp Kamerik. Hierdoor is transport minimaal en daarmee het welzijn optimaal gewaarborgd.

Gasss om de schapen te verkampen