Verhuisd – nog even kamperen

Op 3 december leverden we ons oude huis aan de nieuwe bewoners. Daarmee namen we na precies 5 jaar afscheid van Vleuten en alle lieve buren daar. Een dag vol gemengde gevoelens. Enerzijds enthousiast en vol verwachting over onze droomboerderij, maar anderzijds ook een beetje melancholisch terugdenkend aan het fijne buurtje en overzichtelijke huisje. Maar we hadden vooral haast, want het leven in Woerden gaat nu toch echt beginnen en we konden niet wachten!

De afgelopen weken is vooral veel tijd gaan zitten in de grove afwerking om de boerderij bewoonbaar te maken. Door het gesteggel over het beton duurde het even voor er een nieuw plan lag voor de vloer op de kelder. Het beton is uiteindelijk keurig weg gesloopt door vd Zwet Betonwerken. De jongens van Meijer hebben vervolgens de vloer superstrak opnieuw gelegd. We keken het beton bijna droog, want daarna pas konden de tegelzetter en stukadoor hun laatste werkzaamheden afronden. Want inmiddels weten we, de vloer is letterlijk de basis van de rest van het huis. Alles is van elkaar afhankelijk en je hebt te maken met (lange) droogtijden tussendoor. Om en om zijn aannemer, elektricien, stukadoor, tegelzetter en installateur aan het werk op dezelfde vierkante meters.

Oude, verende betonlaag wordt er weeruitgesloopt
De nieuwe ondervloer voor het beton wordt nu correct gelegd zodat straks de tegels niet gaan barsten.

Tip: veel werkzaamheden vragen om een goed geoliede machine van aannemer en onderaannemers zoals elektricien, stukadoor en installateur. Laat je aannemer met zijn eigen mensen werken, dan zijn de lijnen kort en is een dagje meer of minder werk zo geregeld.

Boer met Bouwlust

Een mooi voorbeeld is het verleggen van de trap geweest. De trap is vernieuwd en aan de andere kant van de brandmuur aangelegd, dat is de scheidingswand tussen deel en voorhuis. Als daar geen trappenhuis omheen gebouwd zou worden, zou het behoorlijk tochten in huis en had je voor ieder tripje naar de eerste verdieping een jas aan moeten trekken.

Daartoe wordt er simpel gezegd door de aannemer een wandje tegenaan gezet, zodat een trapgat ontstaat. Die wand is over de hele breedte van de boerderij doorgetrokken, met 3 deuren erin. Één om het voorhuis in te kunnen vanuit de deel, en twee deuren voor grote (trap)kasten. Daar blijkt al snel dat over alles goed moet worden nagedacht.

Met het plaatsen van de deurkozijnen wordt alvast rekening gehouden met het later nog leggen van een dekvloer. Ze zweven dus wat hoger boven de vloer dan normaal.

Ook is het in de kasten onder de trap en in het trapgat zelf wel erg donker zonder licht. De elektricien moet dus precies op het goede moment draden trekken en lichtpunten boren. Wel even wachten tot de installateur in één van die kasten de technische ruimte keurig heeft ingericht, voor onder meer de vloerverwarming. Pas als alles strak is afgetimmerd kan de stukadoor de boel glad smeren, en die heeft lang niet altijd tijd, dus doorwerken om daar rekening mee te houden. En daarna worden dan weer de deuren afgehangen en de sloten ingefreesd. Pas als alles droog is kunnen naden worden afgekit, muren voorgestreken en gaan de kleurtjes op de muren en de deuren.

Tip: Denk vooruit, wat komt er later in een bepaalde ruimte te staan of hoe wordt er (jaren) later verder gebouwd? Dat bepaalt nu alvast hoogte van kozijnen, plaatsing van afvoerbuizen, plinten en stopcontacten etc.

Boer met Bouwlust

Al met al is het in de eindfase steeds goed overleggen, vooruitkijken, plannen en komt het vakmanschap van de betrokken partijen goed uit de verf. Héérlijk als de douche wordt geplaatst en de glasplaat éxact op de voeg tussen twee tegels uitkomt. Want daar is vooraf over nagedacht. Of dat een deur precies in het maatkozijn past én niet vanzelf openzwaait, ondanks dat de boerderij zo krom is als een hoepel.

Op het allerlaatst werd het toch nog spannend of we een enigszins normaal bewoonbaar huis zouden betrekken. Twee weken voor de geplande verhuisdatum schrok de tegelzetter nogal van het korte tijdsbestek; “je weet dat de vloerverwarming pas over 6 weken aan mag?”. Had iets te maken met lijmlagen, te snel drogen en mogelijk barsten of scheuren. Ook stond het afmonteren van de badkamers al even gepland, maar de stukadoor had nog behoorlijk wat andere klussen in huis voor de badkamers gestuukt konden worden. Pas daarna had het zin om een WC pot op te hangen bijvoorbeeld, maar oops, die stonden wat langer in backorder dan gedacht.

Tip: check regelmatig de planning van de aannemer, sluit dat nog aan bij je eigen plannen om bijvoorbeeld te schilderen?

Boer met Bouwlust

Maar dan de keuken. Keukenboer Tinello maakte het helemaal bont. Twee weken voor de geplande plaatsing (half november) belden we zelf eens om te horen wanneer ze de keuken precies zouden komen plaatsen. En dat bleek zo’n 4 weken later dan we hadden afgesproken. Verschillende verhalen en smoesjes volgden; de man van de planning was er een weekje niet geweest (waarom dan meteen 4 weken vertraging?), er was te laat ingemeten (nooit eerder van Tinello gehoord dat de inmeet datum blijkbaar te laat was), de keuken moest nog op kleur gebracht (dat is toch het normale productie proces?) en zo verder. Shit happens, maar als je een ferrari onder de keukens laat plaatsen verwacht je toch een goede service en minder ongelukkige foutjes. Ons incasseringsvermogen wat de keuken betreft was eerder ook al op de proef gesteld, er de maanden hiervoor ook telkens iets mis. Twee definitieve technische tekeningen, twee weken na elkaar, met wél verschillen in afmetingen. Dat is niet handig als de arme aannemer net keurig wandjes heeft geplaatst en raamgaten in de muur heeft gezaagd. Ook stonden de warm water leidingen niet vermeld, maar de installateur heeft gelukkig zelf hersens. Een maatwerk onzichtbaar (weg te stuken) kozijn veel te laat geleverd, vergeten BTW te noemen bij het maken van een prijsje en stomme details als deurklinken vergeten op te nemen in de offerte. Allemaal heel erg first world luxe problemen, maar daarmee niet minder irritant in een verbouwing waarbij alles afhankelijk is van professioneel maatwerk.

Tip: Maak zeer concrete afspraken met leveranciers van badkamer en keuken, wanneer wordt wat precies geleverd en wie installeert het?

Boer met Bouwlust

Uiteindelijk trokken we in een ongeschilderd huis zonder keuken, maar wel met werkende toiletten, met zelfs op twee plekken stromend water (fonteintje in de badkamer beneden en in het bad boven), brandend licht in veel kamers, een vloerverwarming in de laagste stand die toch voor een lekker warm huis zorgde. Tinello kwam fijn tegemoet door bij te dragen aan de maaltijdenbezorgservice van (h)eerlijk eten uit Nieuwerbrug, dus die keuken misten we amper. Superdeluxe om even niet zelf te hoeven koken en maar af en toe buiten te hoeven afwassen. Het is dus meer dan glamping met zelfs een werkende wasmachine en onze eigen lekkere bedjes. Komende tijd komt dan eindelijk de langverwachte keuken. We zijn super excited dat het middelpunt van het huis, waar alles omheen is ontworpen, wordt geplaatst. Dat wordt een zalig kerstfeest!

2 antwoorden op “Verhuisd – nog even kamperen”

  1. hallo.

    ik ben jullie website met plezier bekeken en ik heb een vraag. jullie kippen scharrelen ook op een groot gebied.
    ik heb zelf sinds kort kippen en die kunnen op ruim 1 hectare scharrelen en in het bos naast ons perceel. ik voer ze nu nog bij omdat ze jong zijn, maar…. ik wil eventuele bijvoeding geven zonder granen , soja enz, aangezien ik problemen heb met lectine. zouden jullie mee willen denken of dat kan en hoe ik eventuele tekorten kan aanvullen. de meeste mensen kijken me aan of ze water zien branden als ik vertel dat ik de kippen geen granen wil geven, maar vanuit de oervoeding gezien zou het moeten kunnen. ben benieuwd hoe jullie hier naar kijken,

    1. Hi Bernadette,
      Wij voeren de kippen circulair voer van voerwaarts. Dit zet restproducten om in volwaardig diervoer, zodat er geen graan speciaal voor onze kippen geteeld hoeft te worden. Of dit je probleem met lectine oplost weet ik niet. Als je geen overproducerende rassen hebt zoals de leghorn, maar een eiproductie rond de 180 eieren per jaar, dan zou je met een rijk aanbod een eind moeten komen. Denk aan elke dag andere groente, altijd ruwvoer/gras/kruiden ter beschikking, bijvoeren met meelwormen en schelpengrit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *