Dahlia’s

Dahlia’s zijn er in zo veel prachtige soorten en variëteiten; er is echt voor ieder wat wils. Vanaf juni tot diep in de herfst geven ze kleur in de borders, snijbloemen in de vaas en stuifmeel voor bijen.

Gif vrije dahlia’s

Die zijn er dus bijna niet. Slakken zijn dol op de blaadjes en bloemen, dat maakt opkweken een uitdaging. Daarbij kunnen de knollen gaan rotten of schimmelen en is het blad gevoelig voor meeldauw. Althans, als je ze dicht op elkaar plant en weinig aandacht kunt geven. Dat doen we bij Boer Met Lust dus anders. De planten krijgen de ruimte om te groeien op voedingsrijke bodem, zonder gebruik van kunstmest of pesticiden. We hebben loopeenden, kikkers en egels om de slakken in toom te houden. Door een beetje liefdevolle verzorging voorkomen we overbezetting in de teeltvakken en dat geeft letterlijk lucht. De planten hebben licht en ruimte om te groeien en dat voorkomt een hoop ellende. Laat je dus niet afschrikken, want dahlia’s zijn thuis makkelijk te kweken uit onze sterke dahlia knollen.

Pink gem, Table dancer en Rip City

Soorten en maten

De mogelijkheden zijn eindeloos. Niet alleen de bloemvormen en grootte zijn enorm verschillend, ook qua bladkleur en hoogte van de plant is veel mogelijk. In grote lijnen heb je de volgende types dahlia:

Enkele en mignon dahlia’s

(semi)Cactus dahlia’s

Pompon en bal dahlia’s

Waterlelie dahlia’s

Anemoon dahlia’s

Pioen en orchidee dahlia’s

Dinnerplate decoratieve dahlia’s

Soorten bij Boer Met Lust

Er staan zo’n 25 soorten dahlia’s op de boerderij. In de webshop staan ze vanaf het begin van de winter allemaal. Uit alle types zijn er variëteiten verkrijgbaar!

peach single of collarette enkele dahlia met lichtgeel, roze, oranje

Dahlia Kelsey Annie Joy

Prachtige peach kleurige dahlia met zacht gele, oranje en roze tinten. Het open hart is een feest voor bijen en hommels. Ze is een ‘collarette’ of enkele dahlia op mooie lange stelen en daarmee uitermate geschikt als snijbloem. Je vindt haar hier in de winkel.

mignon dahlia klein, geel open hart

Dahlia Sanne

Een kleine mignon dahlia soort die niet hoger wordt dan zo’n 40cm. Bloeit rijkelijk met helder gele bloemetjes met een open hart. Bloeit als één van de eerste dahliasoorten en is vaak in mei al volop in bloei en gaat door tot de eerste nachtvorst. Je vindt haar hier in de winkel.

roze enkele mignon dahlia met zwart blad

Dahlia Pien

Dit is nog zo’n schatje van amper 40 centimeter hoog. De roze enkele bloemen knallen eruit door de bijna zwarte bladeren. Bloeit als één van de eerste van alle dahlia’s en stelt weinig eisen aan grond of pot. Stelt niet teleur en bloeit volop. Je vindt haar hier in de winkel.

enkelbloemige dahlia zalmkleur, donker blad

Dahlia happy single kiss ‘salmon’

Een allemansvriend met prachtig donker, bijna paarsgoen blad en mooie enkele bloemen. De bloemen hebben een stuifmeelrijk open hart met een donkergekleurde rand. De zalmkleur heeft een mooie gradient over het blad met paarsroze bij het hart to oranje roze aan de bladrand. Wordt zo’n 60cm hoog en bloeit vroeg en rijk. Je vindt haar hier in de winkel.

dahlia enkel bloemig, geel oranje zalm. Donker blad

Dahlia happy single date

Net als de happy single kiss mooie enkele bloemen met donker hart. De happy singel date bloemen zijn geel oranje tot zalmkleurig en plant zelf heeft mooi donker blad. Wordt zo’n 60cm hoog en bloeit vroeg en rijk. Je vindt haar hier in de winkel.

Wit roze enkelbloemige dahlia met donker blad

Dahlia happy days ‘cream white’

Lijkt op happy single ‘princess’ maar heeft crème kleurige bloemen die iets kelkvormig blijven. De bijna witte bloemen contrasteren mooi tegen het bijna zwarte blad. De enkele dahlia heeft een stuifmeelrijk hart en door de uitbundige bloei is het van lente tot de late herfst een bijenmagneet. Het paarsgroene blad is decoratief in de border of in pot. Wordt zo’n 80cm hoog. Je vindt haar hier in de winkel.

dahlia bio tuber happy single princess zwart blad donkergroen blad

Dahlia happy single princess

Deze dahlia past in elke tuin. Wonderschone witte bloemen met zachtroze punten. De enkele dahlia heeft een stuifmeelrijk hart en door de uitbundige bloei is het van lente tot de late herfst een bijenmagneet. Het paarsgroene blad is decoratief in de border of in pot. Wordt zo’n 80cm hoog. Je vindt haar hier in de winkel.

anemoon dahlia oranje, koper, peach, snijbloem dahlia geschikt voor potten en borders

Dahlia Totally Tangerine

Deze terracotta dahlia heeft de neiging wat van kleur te veranderen als de bloem verder opent. Met het gevulde hart is het een anemoonvormige dahlia en bijen zijn er gek op. De planten worden zo’n 90cm hoog en vormen matig lange stelen snijden. Geschikt als snijbloem, maar wel kwetsbaar. Doet het prachtig in potten en borders. Je vindt haar hier in de winkel.

dahlia anemoon vormig lavendel lila roze paars, goud geel creme

Dahlia Life Style

Deze behoort tot de Boer Met Lust favorieten; bloeit vroeg en uitbundig, heeft een lange levensduur in de vaas en de kleur is om op te vreten. Met lavendelkleurige buitenste bloemblaadjes en een goud geel anemoon vormig hart een unieke dahlia. De hoogte van zo’n 80cm maakt hem geschikt voor elke border, ook zonder steun. De bloemen zijn zo’n 8cm doorsnede. Je vindt haar hier in de winkel.

dahlia edge of joy paars wit geel hart donkerpaars gestreept bijen

Dahlia Edge of Joy

Een vrolijke dahlia door prachtig contrasterende paarse strepen op witte bloemblaadjes. Iedere bloem heeft zijn eigen unieke streeppatroon. Het grote gele hart trekt veel bijen en hommels. Hoewel de plant maar zo’n 40cm hoog wordt, kun je mooie lange stelen snijden voor in een vaas. De bloem heeft een doorsnede van zo’n 6 centimeter. Je vindt haar hier in de winkel.

dahlia dinnerplate creme lichtroze

Dahlia Café au lait

Een echte showstopper. Deze dinnerplate dahlia neemt wat langer de tijd om te gaan bloeien, maar het is het wachten waard. De dromerig zacht roze kleur maakt plaats voor creme en zachte koffiekleuren naarmate de bloem verder opent. Het gesloten hart maakt het stuifmeel wel lastiger toegankelijk voor bijen. Met wat aandacht en debudding worden de bloemen mooi groot op lange stelen. De plant wordt ongeveer een meter hoog. Je vindt haar hier in de winkel.

dinnerplate roze peach koraal bio dahlia gevuld

Dahlia Penhill Watermelon

Nog een decoratieve dinnerplate dahlia die met de zachte koraal roze kleuren in heel veel kleurenpalets past. De XXL bloemen (ruim 25 centimeter doorsnede) zijn echte eye catchers met zacht gemêleerde en gekrulde blaadjes. De plant wordt ongeveer 110cm hoog en neemt de tijd om deze prachtige bloemen te vormen. Je vindt haar hier in de winkel.

mabel ann dahlia dinnerplate decoratief oranje geel bio snijbloem

Dahlia Mabel Ann

Deze geel oranje decoratieve dinnerplate dahlia bloeit wat later, maar is de moeite van het wachten waard. De buitenste blaadjes kleuren licht oranje en de bloemblaadjes bij het hart zijn geel. De bloemen krijgen een doorsnede tussen de 15 en 25 centimeter. De plant wordt ongeveer 100cm hoog. en neemt de tijd om deze prachtige bloemen te vormen. Je vindt haar hier in de winkel.

lichte geel room geel creme dahlia bio alvas supreme dinnerplate

Dahlia Alva’s Supreme

Een lieveling van Boer Met Lust; eenmaal goed geopend is deze bloem zowel van voren als van de zijkant gezien imposant. De roomkleurige zachtgele kleur past in elk boeket. De bloemen worden 15-25 centimeter doorsnede. De plant wordt ongeveer 100cm hoog. Bloeit eind van de zomer en is van de dinnerplate’s een van de eersten. Je vindt haar hier in de winkel.

dinnerplate oranje geel brons bronze bio dahlia gevuld

Dahlia Hamari Gold

Met geel, oranje en bronzen tinten een echte herfstbloem. Van alle grootbloemige dahlia’s een van de laatste om te gaan bloeien. Daarentegen stralen ze nog lang na in de herfsttuin of in de vaas, want ze blijven lang mooi eens ze gesneden zijn. De bloem wordt zo’n 20-25 centimeter doorsnede. De plant wordt ongeveer 100cm hoog. Je vindt haar hier in de winkel.

decoratieve decoratief wit lila rand cremewit compact bio dahlia gevuld

Dahlia Crazy Love

Bloeit al vroeg in de zomer en met haar subtiele kleuren easy going. Crème witte bloemblaadjes hebben een lila randje. De bloem is compact en daardoor minder geschikt als bijenplant. De bloem is zo’n 10centimeter doorsnede. De plant wordt ongeveer 80cm hoog. Je vindt haar hier in de winkel.

dahlia table dancer fimbriata semi cactus roze wit

Dahlia Table Dancer pink

Een bijzonder cactus dahlia met fimbriata of fringed bloemblaadjes die ingesneden zijn aan de puntjes. De meeste table dancers zijn wit met paars, maar deze beauty heeft een lila tot roze hart met verloopt naar wit aan de puntjes. De plant wordt zo’n 90cm hoog en geeft gemakkelijk lange stelen voor in de vaas. Je vindt haar hier in de winkel.

rip city dahlia bio maroon diep donkerrood zwart

Dahlia Rip City

Een bijzondere, dieprode, bijna zwart fluwelen dahlia. Stunner in de vaas en border omdat ze mooi contrasteert. Het semi-cactus blad ontrolt steeds verder naarmate de bloem verder opent. De kleur gaat van bijna zwart in het hart naar donkerrood aan de rand. De plant is gemiddeld qua grootte en bloeiperiode. Je vindt haar hier in de winkel.

felroze cactus dahlia

Dahlia pink gem

Deze cactus dahlia heet eigenlijk ‘purple gem’ maar deze variëteit is knalroze en ik heb haar daarom ‘pink gem’ gedoopt. Bloeit uitbundig en op prachtige lange stelen, relatief lang vaasleven voor een dahlia. De plant zelf word zo’n 90cm hoog. Je vindt haar hier in de winkel.

semi cactus oranje koper roest kleurig

Dahlia Autumn orange

Deze grote dahlia start wat later op, maar bloeit in de herfst prachtig en lang. Het semi cactus bloemblad ontrolt steeds verder naarmate de bloem opent tot 20cm grote bloemen. De kleur is dieporanje, terracotta met een roestige gloed. De plant wordt zo’n 100-120cm hoog. Je vindt haar hier in de winkel.

spinnekop cactus dahlia roze wit ivoor creme

Dahlia Star’s Favourite

Deze dahlia wordt ook wel ‘spinnekop’ genoemd en is een bijzondere cactus dahlia. De ontelbare smalle bloemblaadjes zijn roze aan de puntjes en kleuren ivoor bij het hart. De blaadjes krullen ook nog licht naar binnen wat deze 15-20cm grote bloemen toch elegant maakt. Hebben een extreem goed vaasleven. De plant wordt zo’n 80-110cm hoog. Je vindt haar hier in de winkel.

pompon ball dahlia wine eyed jill roze oranje donker hart

Dahlia Wine Eyed Jill

Een populaire ball of pompon dahlia. Deze soort is peach kleurig met een donker roze tot oranje hart. Blijft lang goed op de vaas. De bloemen worden zo’n 8cm groot en lange stelen snijden kan goed. De plant zelf wordt tot 80cm hoog. Je vindt haar hier in de winkel.

pompon dahlia kogelrond roze

Dahlia Stolze von berlin

Een dotje van een pompon dahlia. Een ingetogen maar prachtige roze dahlia met lange stelen. Bloeit vanaf de zomer. Je vindt haar hier in de winkel.

dahlia pompon oranje tangerine

Dahlia Bantling

Een prachtige dieporanje pompon dahlia die kogelronde bloemen geeft van zo’n 7cm doorsnede. De plant wordt ongeveer een meter hoog. Bloeit rijk en is een fantastische snijbloem. Je vindt haar hier in de winkel.

preference peach abrikoos perzik roze wit cactus bio

Dahlia Preference I

Een cactus dahlia die in een dromerige tuin past door de zachte pasteltintel in abrikoos, perzik, roze en geel. De fijne blaadjes en lange stelen maken haar een favoriet van bloemisten. De bloemen zijn varierend in grootte van 6-10cm doorsnede. De plant zelf wordt zo’n 80cm hoog. Je vindt haar hier in de winkel.

peach waterlelie oranje Dr. P.H. Riedl.

Dahlia Dr. P.H. Riedell

Een semi-decoratieve of waterlelie dahlia met prachtige peach tot oranje kleur. Naarmate de bloem verder opent krijgt ze een prachtige gelaagdheid. Bloeit veel en uitbundig aan de plant, maar heeft een relatief kort vaasleven. De bloem heeft een doorsnede van zo’n 10 centimeter, de plant wordt 80cm hoog. Je vindt haar hier in de winkel.Dahlia Dr. P.H. Riedell

dahlia waterlelie waterlily peach, oranje, roze

Dahlia Mister Frans

Nog zo’n prachtige peach waterlelie dahlia. Lijkt wel wat op de P.H. Riedell maar heeft wat rondere bloemblaadjes en minder bloemblaadjes. Doet het jong gesneden goed in de vaas. In de border al vanaf juni uitbundige bloei. De bloem heeft een doorsnede van zo’n 10 centimeter, de plant wordt 1 meter hoog. Je vindt haar hier in de winkel.

dahlia waterlelie waterlily neon fluor geel bio

Dahlia glorie van Heemstede

Met zijn neon geel knalt de gele Glorie van Heemstede uit je dahlia veldje. Geeft enorm lange stelen en daarmee heel geschikt voor bloemwerken met lef. Bloeit vanaf julie uitbundige. De bloem heeft een doorsnede van zo’n 10 centimeter, de plant wordt 1 meter hoog. Je vindt haar hier in de winkel.

Dahlia’s planten


Dahlia knollen kun je vanaf half april in de grond stoppen. Plant ze net iets onder het oppervlak van de aarde. Let op, dahlia’s zijn vorstgevoelige planten. Dek dus tot de laatste vorst de jonge scheuten af met een omgekeerde bloempot. Eventueel kun je al vanaf eind februari de planten in een kas ‘voortrekken’. De knollen lopen dan eerder uit en je planten hebben een flinke voorsprong als je ze in mei buiten uitplant. Zo kun je vroeg in de zomer al genieten van de kleurrijke dahlia.

De jonge scheuten zijn een favoriet bij slakken. Voorkom slakkenvraat door het gebruik van loopeenden, handmatig verwijderen of biologische slakkenkorrels. 

Het dahlia blad verdampt gemakkelijk veel water. Geef daarom op warme dagen goed water, maar doe dit bij de grond en niet op het blad. Zo voorkom je rotting en meeldauw. 

Je kunt de dahlia plant dwingen om te vertakken door de middenscheut te verwijderen als de jonge plant ten minste twee grote bladparen heeft. Hierdoor moet je iets langer op bloemen wachten, maar krijg je uiteindelijk wel meer bloemen. 

Voor een rijke bloei met grote bloemen is het aan te raden maar een bloemknop per stengel groot te laten worden. Door debudding – het verwijderen van de twee kleinere zijknoppen- stimuleer je de dominante bloem om goed te ontwikkelen.  Regelmatig bloemen snijden en uitgebloeide bloemen verwijderen zorgt voor de aanmaak van meer bloemen. 

Vanaf 30 centimeter hoogte een steunstok aanbrengen, eventueel met bindbuis of touw erbij om omwaaien te voorkomen. 

Wil je de dahlia als snijbloem gebruiken? Snij dan bij voorkeur in de vroege ochtend of avond en zet de stelen direct in het water zodat ze zich goed vol kunnen zuigen. De knop moet al goed open zijn voor je haar snijdt.

Dahlia’s houden niet van natte voeten of zware grond. Zorg voor een luchtige bodem waar rotting minder kans maakt. Bij de eerste vorst de knollen rooien en droog en schoon opbergen tot het nieuwe voorjaar.